PRZEPIS (2 sztuki)
ciasto:
- 500g mąki
- 3 całe jajka + dwa żółtka
- 60g cukru
- 250ml mleka
- 100g stopnionego masła
- 50g świeżych drożdży + łyżka cukru
- szczypta soli
- aromat migdałowy
- masa makowa
- twaróg waniliowy
kruszonka:
- 100g mąki
- 70g miękkiego masła
- 50g cukru lub cukru pudru
- 70g miękkiego masła
- 50g cukru lub cukru pudru
+ jajko do posmarowania
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. 2/3 piany dodać do masy makowej, ewentualnie razem z jednym
dodatkowym żółtkiem. Wymieszać. Resztę piany delikatnie połączyć z masą
żółtkową. Mąkę przesiać do dużej miski.
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i dwie czubate łyżki mąki z miski. Wymieszać , by nie było grudek i odstawić w ciepłe miejsce.
Do mąki stopniowo dodawać masę jajeczną, ciągle mieszając. Gdy rozczyn drożdżowy podrośnie kilkakrotnie, również stopniowo go wlewać i łączyć. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Powoli dodawać masło i zagniatać je w ciasto. Będzie odchodziło od brzegów miski. Wierzch posypać lekko mąką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować kruszonkę rozcierając w palcach mąkę, masło i cukier.
Na wysypany mąką blat przełożyć ciasto i zostawić na 10 min. Po tym czasie podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty o długości blachy. Rozsmarować masę makową na całej powierzchni i zawijać jak roladę. Tak samo w przypadku rolady z serem. Przełożyć strucle do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Nagrzać piekarnik i postawić blachy obok, by ciasto jeszcze lekko podrosło. Piec ok. 30-40min.
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i dwie czubate łyżki mąki z miski. Wymieszać , by nie było grudek i odstawić w ciepłe miejsce.
Do mąki stopniowo dodawać masę jajeczną, ciągle mieszając. Gdy rozczyn drożdżowy podrośnie kilkakrotnie, również stopniowo go wlewać i łączyć. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Powoli dodawać masło i zagniatać je w ciasto. Będzie odchodziło od brzegów miski. Wierzch posypać lekko mąką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować kruszonkę rozcierając w palcach mąkę, masło i cukier.
Na wysypany mąką blat przełożyć ciasto i zostawić na 10 min. Po tym czasie podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty o długości blachy. Rozsmarować masę makową na całej powierzchni i zawijać jak roladę. Tak samo w przypadku rolady z serem. Przełożyć strucle do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Nagrzać piekarnik i postawić blachy obok, by ciasto jeszcze lekko podrosło. Piec ok. 30-40min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz