czwartek, 2 stycznia 2014

Zupa grzybowa

Tradycyjna zupa grzybowa. Pyszna, pojawiająca się w mojej kuchni bardzo często (dzięki temu iż jesienne poranki spędzałam często na zbieraniu grzybów a później suszeniu mam zapas na cały rok. ) Teraz w okresie Zimowym i Świątecznym wykorzystuję grzyby podwójnie często. Pojawią się jeszcze przepisy na kolejne łatwe i zdrowe propozycje z grzybami. A tymczasem zapraszam na zupkę :)

Składniki:
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • włoszczyzna
  • masło klarowane do smażenia
  • cebula
  • śmietana
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • liść laurowy
  • sól
  • makaron
  • pietruszka do posypania
PRZYGOTOWANIE: 
W  garnku namaczamy grzyby w około 500 ml zimnej wody. Odstawiamy na ok. pół godziny. 
W tym czasie gotujemy wywar warzywny: umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera, pora, jedną  cebulę, czosnek, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy oraz odrobinę soli zalewamy ok. 1 litrem wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyławiamy warzywa z wywaru, marchewkę i korzeń pietruszki można pokroić w plasterki i z powrotem wrzucić do zupy. Namoczone grzyby gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Wywar z grzybów wlewamy do wywaru z warzyw, a grzyby kroimy w drobną kostkę. Pokrojone grzyby smażymy na maśle z 1 cebulką pokrojoną w drobną kostkę oraz odrobiną pieprzu, do czasu, aż cebula się zarumieni. Przekładamy usmażone grzyby i cebulę do zupy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zabielamy zupę odrobiną śmietany, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz