sobota, 23 listopada 2013

Pyszna i dietetyczna rybka po grecku.

Dziś przepis na pyszną i bardzo ,,odchudzoną" rybę po grecku. Tym przepisem zaczynam eksperymenty z daniami świątecznymi i ich zdrowszymi wydaniami. Rybka wyszła pyszna, powiem wręcz, że nawet lepsza niż tradycyjna wersja. Koniecznie do powtórzenia na wigilijny stół.

Składniki:
- filety z białe ryby ( u mnie dorsz)
- puszka pomidorów krojonych
- cebula
- kilka marchewek
- kawałek selera
- pietruszka
- pieprz sól

W garnku zagotowujemy pomidory z puszki dodając pokrojone na mniejsze kawałki filety z dorsza. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min. Dosalamy do smaku. Po tym czasie wyjmujemy rybę i układamy na talerz. Do garnka z pomidorami i sosem dodajemy starte na tarce warzywa (marchew, seler, pietruszkę) oraz pokrojoną cebulę. Dusimy na miękkości warzyw, można dodawać bulion, jeśli będzie taka potrzeba. Dodajemy ulubione przyprawy, solimy i pieprzymy do smaku. Gdy sos wystarczająco zgęstnieje a warzywa będą miękkie wykładamy na rybę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Na następny dzień mamy pyszną i dietetyczną rybkę. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz